6 tips voor het rijden bij gladheid

1. Houd afstand!

Wanneer je paar meter extra afstand houdt van degene voor je, heb je meer tijd om te reageren op onverwachte gebeurtenissen.

2. Ver voor je uitkijken

Wanneer je ver voor je uit kijkt, stuur je als het goed is vanzelf in de goede lijn. Deze tip heeft te maken met de eerste tip: vooruitkijken gaat namelijk makkelijker wanneer je niet te dicht achter degene voor je rijdt.

3. Rustig optrekken

De kans op uitglijden wordt vergroot wanneer je optrekt vanuit stilstand. Slippende banden graven zichzelf dieper de sneeuw in en om hieruit te komen is een hele klus! Geef bij het optrekken dus weinig gas en laat de koppeling extra rustig opkomen. Dit kan in zowel de eerste als tweede versnelling. Voer al je handelingen rustig en beheerst uit!

4. Rem soms hard

Je wil natuurlijk dat het antiblokkeersysteem (ABS) in je auto goed functioneert. ABS werkt alleen wanneer je de remdruk hoog houdt. Trap bij voorkeur tegelijkertijd hard op de rem en de koppeling.

5. Of rem soms juist niet

In bochten kun je beter helemaal niet remmen. Laat liever het gas ruim op tijd los om de snelheid te verminderen. Geef pas weer gas wanneer je uit de bocht bent.

6. Altijd alert blijven

Dit is misschien wel de belangrijkste tip.