Motorrijbewijs: A1, A2, A

U mag alleen op een motor rijden als u in het bezit bent van een motorrijbewijs, het rijbewijs A. Sinds 19 januari 2013 zijn er 3 soorten motorrijbewijs: A1, A2 en A.

Drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A.

Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, uw leeftijd en ervaring:

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. U moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. Met ingang van 31 december 2013 kunt u het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat u eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs A? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. Lees voor meer informatie de brochure.

Nieuwe regels voor het rijbewijs A.

Gemotoriseerde driewielers: rijbewijs A1 of A
Sinds 19 januari 2013 vallen alle gemotoriseerde driewielers (zoals een trike of driewielige motorscooter) onder rijbewijscategorie A1 of A. Vóór die datum vielen deze voertuigen soms onder categorie B.

Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kW moet u rijbewijs A1 halen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, dient u A te halen.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs B? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. U kunt in dat geval dus met uw rijbewijs B gewoon blijven rijden op uw gemotoriseerde driewieler.

Motorrijles 
Voor motorrijlessen moet u minimaal 17 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat voor een motor (theoriecertificaat A) of een rijbewijs voor een auto (rijbewijs B).

Rijbewijs A1, A2 of A ophalen bij gemeente
Als u geslaagd bent voor uw motor rijexamen, kunt u bij uw gemeente het rijbewijs aanvragen. Na aanvraag duurt het nog 5 werkdagen voor u uw
rijbewijs kunt ophalen.

Bron rijksoverheid

Optimaal resultaat met een KNMV-gediplomeerde instructeur

U rekenen op een verantwoorde opleiding, waarin structuur en kwaliteit borg staan voor een efficiënte opleiding!

Autorijles vanaf 16,5 jaar

Je kun jij nu al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen. Vanaf je 17e mag je het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Tot je 18e mag je rijden onder begeleiding van een coach.

Persoonlijke aanpak staat voorop!

Moeite met leren auto- of motorrijden of rij- of faalangst? Ook hiervoor kunt u bij MOTORCYCLE HIGHSCHOOL terecht. Met een zeer persoonlijke aanpak en speciale aandacht leiden we al onze kandidaten op tot veilige en zelfstandige motorrijder en/of autobestuurder.

You're in good company...

Een maand geleden heb ik mijn motorrijbewijs gehaald. Mede dankzij de goede begeleiding van Rene is me dit in een keer gelukt. Ik ben er superblij mee en kan niet wachten op iets warmer weer.. Rene, kei bedankt voor de leerzame lessen en we komen elkaar vast nog eens tegen!! Gr Cindy

Afgelopen dinsdag me motorrijbewijs behaald.In een tijd die andere rijscholen me niet meer konden bieden hebben Rene en ik het toch voor elkaar gekregen om op tijd ervoor klaar te zijn en alles in 1x te halen. Ook op tijd voor extra lessen gekozen om het binnen 2 maanden te halen zodat we binnen onze oud regeling vielen. Deze rijschool is zeker een aanrader. Bedankt rene. Mvg max

Ik heb deze dag mijn rijbewijs in een keer gehaald. Dat komt mede doordat Rene mij goede tips en aanwijzingen heeft gegeven. Ook kon ik het goed vinden met Rene. Een goede klik is belangrijk en die hadden wij zeker samen. Rene bedankt, en mochten er nog mensen zijn die een goede rijschool zoeken bel dan met Rene van den Bogaard.

Ik heb afgelopen vrijdag in 1x mijn rijbewijs gehaald bij Rijschool Van den Bogaard en Rene is een goede instructeur en zorgde ervoor dat ik helemaal klaar was voor mijn examen. Bedankt!!! Nu op naar het echte rijden en genieten van mijn rijbewijs!

In the news...

Get in touch

All rights reserved 2017