Met hooikoorts autorijden

Met hooikoorts autorijden

woensdag 21 juni 2017 | Daisy KossenMet hooikoorts auto rijden blijkt net zo gevaarlijk te zijn als met alcohol op achter het stuur kruipen. Rijden met hooikoorts staat namelijk gelijk aan 0,5 promille alcohol in je bloed. Zeg maar een pilsje of drie.

Uit onderzoek verricht door Maastricht UMC is naar voren gekomen dat hooikoorts net zo’n slechte invloed heeft op de rijvaardigheid als drie glazen bier. Dit staat ongeveer gelijk aan een alcoholpromillage van 0.05 procent. Voor het onderzoek ondergingen twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen.

Gevaren

Hooikoortspatiënten kunnen zich minder goed concentreren op de weg, waardoor hun reactietijd langzamer kan zijn. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast neemt hooikoorts vaak toe in de auto. Rondom drukke wegen zweeft namelijk veel meer stuifmeel rond, dat flink rond wordt geblazen. Uitlaatgassen versterken dat effect nog eens. Het gevolg is dat men nog meer in de ogen gaat wrijven en niezen en het zicht daardoor aanzienlijk afneemt.

Medicatie

Door het toedienen van hooikoortsmedicatie kan de rijvaardigheid van patiënten voor een groot gedeelte worden hersteld, geeft Maastricht UMC-onderzoeker Eric Vuurman aan bij RTL Nieuws. “Het is belangrijk om hooikoorts te behandelen als de ziekte die hij is. Vaak wordt het afgedaan als een lachertje, maar je moet het niet onderschatten”.

Tips rijden met hooikoorts

Wie veilig de weg op wilt, doet er dus verstandig aan om hooikoortsmedicatie in te nemen. Maar er zijn meer tips:

  • Houd de ramen van je auto gesloten;
  • Zet de airco op binnen luchtcirculatie;
  • Parkeer niet onder bomen met een hoge pollenconcentratie;
  • Zet een zonnebril op om je ogen te beschermen;
  • Ga regelmatig met een stofzuiger door je auto;
  • Rust je wagen uit met een pollenfilter.

Tags:

Get in touch

All rights reserved 2017