10 veiligste en gevaarlijkste landen om te rijden

De 10 veiligste landen om in te rijden

vrijdag 11 augustus 2017 | Daisy KossenIn sommige landen is de verkeersveiligheid zo goed dat er relatief weinig verkeersdoden vallen. In 2016 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie per land inzichtelijk gemaakt hoeveel verkeersdoden er het afgelopen jaar per 100.000 inwoners zijn gevallen.

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat in misschien wel jouw vakantiebestemming? Lees dan snel verder.

Top 10

1. Monaco (0)
Ondanks dat Monaco geen regels heeft omtrent gordelgebruik, er geen speciale veiligheidsregels zijn voor kinderen, je gewoon mag bellen tijdens het rijden en er zelfs geen speciale regels zijn voor het rijden onder invloed van drugs is het toch het meest veilige land om in te rijden. In Monaco is het afgelopen jaar geen enkele verkeersdode gevallen. De lage bevolkingsdichtheid zal hier vast iets mee te maken hebben.

2. Micronesia (1.9)
Micronesia behoort tot een eilandengroep in de Grote Oceaan boven Australië. De wegen op het eilandje zijn erg slecht, maar daarom zijn ook de snelheidslimieten erg laag, waardoor het aantal verkeersslachtoffers beperkt blijft.

3. Zweden (2.8)
In Zweden sterven jaarlijks slechts 2,8 van de 100.000 inwoners in het verkeer. Door het verplicht rijden met sneeuwkettingen en de koplampen aan is Zweden een van de veiligste landen om te rijden. Ook is er een erg laag tolerantiegrens voor dronken bestuurders.

4. Kiribati (2.9)
Kiribati behoort tot dezelfde eilandengroep als Micronesia. Het eiland kampt veel met dronken automobilisten en ook hier zijn de wegen slecht onderhouden en niet goed verlicht. Desondanks is Kiribati toch een van de veiligste landen om rond te rijden.

5. Verenigd Koninkrijk (2.9)
De wegen in het Verenigd Koninkrijk zijn over het algemeen goed, hoewel ze in de steden wel eens behoorlijk smal kunnen zijn. De Engelsen leven de verkeersregels bijzonder goed na, waardoor er jaarlijks maar weinig verkeersdoden vallen.

6. San Marino (3.2)
San Marino is een kleine enclave omringd door Italië. De staat telt ruim 33.000 inwoners. Net als bij Monaco zal ook hier de lage bevolkingsdichtheid vast iets te maken hebben met het feit dat het land zo goed scoort op de verkeersveiligheid.

7. Zwitserland (3.3)
Je zou verwachten het niet verwachten, maar ondanks de vele bergen en bochten is Zwitserland erg verkeersveilig. In het winterseizoen is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. En met speciale stickers op de auto wordt aangegeven of je wel of niet op bepaalde wegen mag rijden.

8. Nederland (3.4)
Nederland staat op een mooie achtste plaats en terecht. In ons land worden snelheidslimieten aangepast aan de verkeersomstandigheden, wat de wegen een stuk veiliger maakt. Bovendien worden de snelheidslimieten dagelijks streng gecontroleerd door middel van flitspalen en trajectcontroles.

9. Denemarken (3.5)
Ook in Denemarken wordt goed gecontroleerd of automobilisten zich aan de verkeersregels houden. Het is verplicht om een gordel te dragen en kinderen onder de 135 centimeter moeten in een speciaal autostoeltje zitten.

10. Malediven (3.5)
Ondanks dat de meeste inwoners hier reizen per boot, watervliegtuig of te voet, is het eiland hartstikke veilig om onbezorgd rond te rijden.

De 10 gevaarlijkste landen om in te rijden

In een aantal landen is de verkeersveiligheid zo slecht dat er jaarlijks honderden mensen onnodig omkomen in het verkeer. In 2016 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie per land inzichtelijk gemaakt hoeveel verkeersslachtoffers er het afgelopen jaar per 100.000 inwoners zijn gevallen.

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat in misschien wel jouw vakantiebestemming? Kijk snel verder om erachter te komen.

Top 10

1. Libië (73.4)
Libië staat met stip op 1 en laat de anderen landen uit deze lijst ver achter zich. Dit land is by far het aller gevaarlijkste land om in te rijden. Jaarlijks sterven hier maar liefst 73.4 op de 100.000 inwoners in het verkeer. De grootste oorzaken zijn slechte naleving van verkeersregels, dronken automobilisten en hevige zandstormen.

2. Thailand (36.2)
Op de tweede plek zien we Thailand met maar liefst 36.2 verkeersslachtoffers op de 100.000 inwoners. In dit land wordt gemiddeld veel te hard gereden, stappen veel mensen dronken achter het stuur en wordt er nauwelijks gehoor gegeven aan verkeersregels. Bij circa 80 procent van de verkeersongevallen en 25 procent van de verkeersdoden zou alcohol een grote rol spelen.

3. Malawi (35)
In Malawi vallen de meeste verkeersdoden door slechte wegen, slecht onderhouden voertuigen en het ontbreken van goede straatverlichting. Verder vormen ook de gewelddadige carjackings, gaten in de weg, loslopende dieren, achtergelaten auto’s en auto’s zonder licht grote risico’s.

4. Liberia (33.7)
In Liberia is het op dit moment zo gevaarlijk om te rijden, dat geadviseerd wordt om alleen overdag en alleen op reguliere wegen te rijden. De wegen zijn ontzettend slecht en er heerst veel criminaliteit.

5. Congo (33.2)
In Congo zijn de meeste wegen van zand en erg modderig. Er zitten hierdoor veel kuilen en modderpoelen in waar voertuigen in vast kunnen komen. Ook vinden hier veel geweldige carjackings en koelbloedige moorden plaats.

6. Tanzania (32.9)
De combinatie van het gebrek aan rijlessen, slecht onderhouden auto’s en de slechte coördinatie wat betreft wegwerkzaamheden zorgen in dit land jaarlijks voor 32.9 verkeersdoden op de 100.000 inwoners. Ook houden inwoner zich totaal niet aan snelheidslimieten.

7. Centraal Afrikaanse Republiek (32.4)
Carjackings zijn hier aan de orde van de dag, daarnaast zijn de wegen erg slecht. In het regenseizoen vormen de wegen dan ook een groot probleem voor het verkeer.

8. Iran (32.1)
Jaarlijks overlijden in Iran net zoveel automobilisten als passagiers, voetgangers en fietsers. De wegen in Iran zijn dramatisch slecht zijn. Ook gelden er geen speciale veiligheidsregels voor kinderen in het verkeer.

9. Rwanda (32.1)
De grillige rijstijl van veel Rwandezen in combinatie met de slechte naleving van de verkeersregels maken Rwanda één van de meest gevaarlijke landen om in rond te rijden.

10. Mozambique (31.6)
Mozambiquanen staan erom bekend ongeduldige automobilisten te zijn. Ze houden geen rekening met voetgangers en ook zeggen de verkeersregels ze weinig. Tel daar de slechte wegen bij op en je komt op 31.6 verkeersdoden per 100.000 inwoners per jaar.

Tags:

Get in touch

All rights reserved 2017